Vu Thai Binh: staying sincere with dó paper in the long journey

Alongside his increasing popularity for the last 10 years, marked with 2 exhibition galleries. Vu Thai Binh’s very own style of painting and drawing has gained more attention from public audiences. Particularly, he has been working on dó paper and proved the significance of this material in his creative activities. 

Words of mouth from his predecessors brought dó paper to his knowledge, he said, in his appreciation of its qualities such as endurable, light, anti-termite or highly absorbent, especially renowned for being used in document recovery and restoration by museums, religious groups. Personally to the artist, this paper is of trustworthy for his paintings and creativity. 

Trong hình ảnh có thể có: một hoặc nhiều người
Watercolor in dó paper by Vu Thai Binh
Không có mô tả ảnh.
Country market (Chợ quê), watercolor in dó paper by Vu Thai Binh
Không có mô tả ảnh.
Chicken in dó paper by Vu Thai Binh

However soft and light dó paper is, it could challenge some artists like Vu Thai Binh as hard before coming to fruition when coordinates with watercolor. He once had to set fire to some paintings in silent sorrow. But his artwork being validated up to the moment proved success, Luong Xuan Doan finds his work so awe-inspiring with poetic remark about Vu Thai Binh’s paintings on dó paper. 

In sharing his experience of exploiting dó’s qualities, Vu Thai Binh indicated the cellulose fibers interweaving to form the paper which reminded him of cobwebs. The connection has no certain regulation that requires the artist to pay their highest concentration to seek the shared voice with the paper during their private conversations. That actually contributed to form the very unique and groundbreaking appearance of the artwork.  

It is believed that owning multidimensional absorbency gives dó paper the gift of being able to tell the painting’s story in nuances, all passionate and touching. One has ever contemplated Vu Thai Binh’s painting would recognize the decency, passion and dedication encoded by the painter.

Come visit our gallery a.k.a a little shop on the train track and set sail to your soul in the paintings of Vu Thai Binh using dó paper. 

Họa sĩ Vũ Thái Bình: chung thủy cùng giấy dó

Miệt mài vẽ giấy dó hơn 10 năm nay, có cho mình 2 triển lãm nghệ thuật. Có lẽ Vũ Thái Bình đang khẳng định thành công bản sắc riêng độc đáo của mình. Và cũng không có gì lạ khi nói, anh đã đưa giấy dó lên một tầm cao mới với những tác phẩm màu nước giấy dó của mình.

Họa sĩ Vũ Thái Bình chia sẻ, được biết tới từ cổ xưa, loại giấy được làm thủ công từ cây dó…có tính xốp nhẹ, bền dai, ít bị mối mọt hoặc giòn gãy, ẩm nát…độ bền theo thời gian cao nhất trong các loại giấy dùng để lưu tư liệu khiến giấy dó luôn là chất liệu xứng đáng của hội họa.

Vũ Thái Bình cứ miệt mài vẽ màu nước trên giấy dó như một lẽ tự nhiên, không mệt mỏi mong đợi thành công dù đã nhiều lần lặng lẽ mang tranh đi đốt. “. Chẳng thế mà, khi xem những tác phẩm của Vũ Thái Bình, họa sĩ Lương Xuân Đoàn đã phải thốt lên: “Nước cứ vô bờ trong cảm xúc vô thức. Màu đa sắc thả mờ nhòe đến không màu, vây bủa như lạt mềm buộc hờ để bạn và tôi khó thoát những sợi tơ trời mong manh nơi bức họa”.

Theo họa sĩ Vũ Thái Bình, giấy dó có cấu trúc dạng sợi, các xơ sợi li ti cố kết với nhau tựa mạng nhện, nhiều lớp không theo thứ tự sợi ngang, dọc như tấm lụa dệt, mà theo dạng chuyển động brown, đa chiều. Vì vậy mỗi bức họa, người họa sĩ cần phải tập trung cao độ để có thể nói chuyện và “tìm được tiếng nói chung” với chất liệu.

Sự tương tác có vẻ như bí ẩn đó luôn mang đến một kết quả độc bản và đôi khi bất ngờ ngay với chính tác giả. Vũ Thái Bình gọi đó là “chiều thứ 4” của cảm xúc. Phải chăng cũng bởi tính đa chiều nội tại của chất liệu giấy dó cùng với nhiều lớp màu nước thẩm thấu, lắng đọng mà tranh của Vũ Thái Bình có thể kể một câu chuyện với người xem theo nhiều mỹ cảm khác nhau đều rung động và sâu sắc?

Xem tranh của Vũ Thái Bình, điều mà người xem cảm nhận rõ nhất là sự điềm tĩnh, tự tin trong cách kể câu chuyện của mình. Tận hiến cho nghệ thuật theo cách mà anh tâm niệm ngay từ khi bắt đầu cầm cọ là “tử tế, đam mê và hết mình” đã mang đến cho anh thành công.

Đặc biệt hơn, những bức tranh của họa sĩ Vũ Thái Bình đã có mặt ở Zó dành cho những du khách đam mê hội họa.

Theo cand


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *